Σήμερα τελευταία ημέρα του μήνα είχαμε την τύχη να διασχίσουμε ένα μεγάλο μέρος του βουνού στην κυριολεξία “θαμμένο” κάτω από τα χιόνια για να φτάσουμε στο οροπέδιο “σέσι” .
Στο συγκεκριμένο οροπέδιο υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου συλλέγει πολύ χρήσιμα μετεωρολογικά στοιχεία για αναστροφικά* σημεία άνω των 2000 μέτρων και έπρεπε οπωσδήποτε να παρθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα μιας και η χωρητικότητα της κάρτας μνήμης του μετεωρολογικού σταθμού είχε σχεδόν εξαντληθεί.
Θα θέλαμε λοιπόν να μοιραστούμε μερικές φωτογραφίες από την σημερινή μας εξόρμηση σε μια πραγματικά απάτητη πλευρά του Παρνασσού,για να καταλάβετε την ποσότητα του χιονιού ο σταθμός ήταν τοποθετημένος στα 4 μέτρα από το έδαφος.
Εκ μέρους του Ε.Α.Α. αλλά και προσωπικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον διευθυντή του Χ.Κ.Π. κ Πάνο Δρίβα για την παραχώρηση του ερπιστριοφόρου οχήματος καθώς και τον χειριστή του Γιώργο Οικονόμου.
Σας παραθέτουμε και ένα μικρό βίντεο τραβηγμένο στην άκρη του οροπεδίου μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ!
*Επεξήγηση του μετεωρολογικού όρου “αναστροφή” από την εθνική μας μετεωρολογική υπηρεσία.
Αναστροφή / Αντιστροφή θερμοκρασίας ( Inversion) |
Όταν η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται με το ύψος μέσα σ’ ένα στρώμα. Η αναστροφή συχνά εμφανίζεται κοντά στο έδαφος σε καθαρές κρύες νύχτες όταν ο άνεμος είναι ελαφρύς. Το έδαφος ακτινοβολεί και ψύχεται πολύ περισσότερο απ’ ότι ο υπερκείμενος αέρας. Ο αέρας που είναι σε επαφή με το έδαφος γίνεται πιο κρύος ενώ η θερμοκρασία μερικές εκατοντάδες πόδια πιο πάνω αλλάζει πολύ λίγο. Έτσι η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος. Αναστροφές μπορούν να συμβούν σε κάθε ύψος όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Για παράδειγμα ένα ρεύμα ζεστού αέρα που περνά ψηλά πάνω από κρύο αέρα κοντά στην επιφάνεια δημιουργεί μια αναστροφή θερμοκρασίας. Περιορισμός της ορατότητας, όπως ομίχλη, αχλύς ή χαμηλά σύννεφα μέσα ή κάτω από χαμηλές αναστροφές είναι συνηθισμένα φαινόμενα… |